EXTERIOR
DECOR Ltd.
Landscape design
Услуги
Скални градини

 

АЛПИНЕУМ, СКАЛНА ГРАДИНА ИЛИ СКАЛЕН КЪТ

Скални градини, или така наречените алпинеуми и скални кътове са едни от най-ефектните елементи на една градина. Скалните градини носят своето очарование заради естествените материали използвани при изграждането им. Основно те се изграждат от камъни, който са набавени от местна кариера, за да нямат стилово различие с местните скали. Ако изграждаме скална градина в София е редно да се използват обли камъни, носещи духа на морените на Витоша, а ако сме на морето, например може да се използва черупчест варовик или варовиков тип камък. Камъните се аранжират ефектно с ниски растителни видове - различни почвопокривни растения, декоративни треви и алпийски цветя. Камъните са много ефектни и в комбинация с различна фракция филц

 

Алпинеумите са проектирани да изглеждат така, сякаш те са естествена част от скалист хълм или скат в планината. Ако се добавят скали, те по правило се поставя върху по-големите им ръбове, както ги намираме и в природата. Няколко големи скални блока, обикновено изглеждат по-добре, отколкото много на брой малки камъка. В един добре проектиран алпинеум, камъните са разположени по такъв начин, че да има различни места като експозиция, както за растения на слънце, така и растения за повече сянка и влага от северната част на алпинеума. Основно камъните, от които са изградени алпинеумите са пясъчник или варовик. Варовика дава специфично спокойствие и доста възможности за засаждане на растения директно в тях. Обикновено след изветряване тези скали стават целите на дупки и пукнатини, което ги прави изключително ценен материал за изграждането на алпинеуми. В техните естествени пукнатини лесно се засаждат различни видове карамфили или седуми.
Проектираме и изграждаме скални градини в традиционен японски стил.
Ако харесвате скални градини, видели сте някъде изградени и искате да се изградят и във вашия двор, офиса или дома ви, можете да се обърнете към нашия екип от ландшафтни архитекти, които ще ви помогнат с планирането и тяхното изграждане.

 

Галерия: 
- Озеленяване на градини, в която можете да видите снимки с изградени скални градини

Статии:
Алпинеум (скален кът)
- Японски градини
Изграждане на алпинеум или скален кът