EXTERIOR
DECOR Ltd.
Landscape design

Начало >   Статии > Oзеленяване и планиране на дворове

img Oзеленяване и планиране на дворове

Дворовете обикновено са сравнително малки като площ и доста засенчени. Те представляват независими зони без връзка с околните градини, тоест затворени пространства, като връзката им е с интериора на къщата или сградата. Като цяло стремежа на проектанта е да се получат уютни задушевни пространства за релакс и уединение. При планирането на двора е добре да се обърне внимание на местата, които се наблюдават от вътрешността на жилището, като им се предаде особен акцент с цъфтящи храсти или вечнозелена растителност. Един двор за озеленяване, винаги е подходящ обект за развихряне на въображението на всеки ландшафтен архитект, като целта е съчетание на модерни архитектурни елементи и обилна растителност, а и поради по-малкото пространство е особено предизвикателство и самото му планиране.
 
Озеленяване на двор Мулч от борови кори Декоративни камъни
 
Тук можете да помислите за красиви саксии, малка пластика или статуя, теренът е добре да е решен с насипан мулч (борови или букови кори), красив чакъл или дървени скари. Добре е да се помисли за етажиране на нивата, което дава усещане за пространство на двора. Това може да се получи лесно чрез използване на дървена скара, като може да се помисли и за саксии от подобен материал. Обикновено се използва тиковото дърво като материал, но то изисква доста поддръжка, а именно два пъти в годината импрегниране с тиково олио, същото важи и за мебелите от същия материал.
Не пропускайте да оформите малка кухня или трапезария в двора, разположени под сгъваема тента и да монтирате мъглуваща охладителна система за горещите летни дни.
 
Озеленяване на дворове Част от дворно пространство Увивна растителност
 
Можете да разположите големи саксии в ъглите на двора и да оформите тревна площ с цел да увеличите визуално пространството. По принцип не е много желателно да се използват много и различни материали за настилките, ако все пак искате да има повече и различни материали, помислете как те да се преливат една в друга плавно. Изберете саксии, които са без прави ъгли, защото те смаляват пространството. Освен това избирайте светли, а не тъмни материали, както и растителност с по-светли листа, за да увеличите визуално и пространството.  Избирайте растенията, както по цъфтеж, така и по текстура на листата, защото листата са по-трайни от цветовете, а при вечно зелените видове ще им се радвате и през зимата. Хубаво е да се подберат съразмерни растения спрямо дворното място, ако е по-голям двора за озеленяване изберете по-големи растения, ако е по-малък нека и растенията са по-малки. Един важен трик е поставянето на растения с големи листа в близост до входа, а с по дребни листа далеч от него, за да се придаде дълбочина на пространството. Внимателно подберете мебелите за двора си. Хубаво е те да са от естествени материали, които са добре импрегнирани или да са от алуминий. Тъканите, ако има такива трябва да са устойчиви на слънце. Ако искате да отделите отделни пространства е добре това да се направи чрез ниски живи плетове, или решетки с увивна растителност, а ако искате можете да ползвате и саксии, но е добре те да не са много обемисти, за да не заемат от скъпоценното дворно пространство. 
Когато двора е заобиколен със стени, озеленете го чрез увивна растителност пусната по стените, така пространството няма да изглежда ограничено. Можете да помислите за окачване по стените и прозорците на саксии с цветя
 
Дървена скара и декоративни камъни Декорация с камък Тревна площ
 
От огромно значение за дворни градини е поддръжката им. За да не задушава пространството е добре редовна и навременна поддръжка на растителността, като чрез подрязването и тя трябва добре да се контролира, за да не прораства. Поради тази причина е добре да избирате компактно растяща растителност или растения, които са бавно растящи.
За нашия екип ще е огромно удоволствие да проектира , изгради или даде консултация за озеленяване на вашия двор с всички необходими елементи, които съответстват както на вашите изисквания, така и на дизайна на жилището ви.

Други статии:

Oзеленяване и планиране на дворове.Изграждане на алпинеум или скален кът.Интериорните цветя в началото на пролетта.Интериорно озеленяване - растителност за спалнята.Изграждане на Мъглуващи охладителни системи.Пролетна градина.Зазимяване на градини.Създаване на пространство за релакс.Езика на цветята.Изграждане на Воден ефект в градината.Дизайн на градини.Мавританска поляна или цветна поляна.Подготовка на терена при полагане на тревен чим (зачимяване).Подобряване на качеството на въздуха по естествен начин.Интериорно озеленяване на офиси ...Изграждане на зелен паркинг.Капково напояване или капково поливане.Покривни градини.Луковични цветя.Затревяване или зачимяване ( полагане на тревен чим ).Японски градини - Традиционни стилове.Поддръжка на градини.Поливна система от А до Я.Стимулиране на петте сетива в градината.Екстериорен дизайн, планиране и проектиране.Поддръжка на градини – поддръжка на тревни площи.Затревяване.Озеленяването – дейност която все още се пренебрегва у нас.Алпинеум (Скален кът).Поливни системи в озеленяването.Овощните дървета.Фън-Шуй