EXTERIOR
DECOR Ltd.
Landscape design

Начало >   Статии > Зазимяване на градини

img Зазимяване на градини

Зазимяването на градината  за повечето хора е спирането на поддръжката на градината след падането на температурите, когато вече не е много приятно седенето на двора, заради хладното време. Това до някаде е така, но всъщност зазимяването е много важно за една градина и не се случва когато захладнее, а когато растителността в градината спира своята вегетация и престава да се развива. Добър признак за заспиването на растенията са опадалите листа на широколистните храсти и дървета. Разбира се на различните видове листата опадват по различно време и с различен интензитет. Понеже е много важно, за да зазимим градината си да е спряла вегетацията, трябва много добре да се прецени кога да се случи това. Обикновено при нашия климат зазимяването се извършва в края на ноември месец, като трябва да кажем, че има моменти когато това не е така и може да се случи или малко по-рано или малко по-късно в зависимост от времето. 
1. Зазимяване на Овощни дървета – зазимяването се състой в прореждане на короната и пръскане с подходящи препарати за растителна защита.
2. Зазимяване на Рози – обикновено те се изрязват на около 30 см и се загърлят с почва или листа и добре се окопават.  Увивните рози се изрязват по-високо и понякога в зависимост от надморската височина на градината се загърлят с рогозки, като това важи за вносните сортове. Това е и сезона за вземане на резници от розите. 
3. Зазимяване на Широколистни храсти – състои се в изрязване и прореждане на клоните и окопаването им. Примери: спирея, дрян, потентила, булчен венец, вайгела, хибискус и др. Това е и най-добрия момент за смяна на формата на короната, ако искаме такава промяна. Юките, като малко по-различни от другите храсти се почистват от изсъхнали листа и внимателно се превързват листата им.
 
    
 
4. Зазимяване на Иглолистни храсти и дървета – важно при тях за зазимяването им е запазване на короната в правилна форма. През зимата понякога след падането на снега, част от клоните на растенията увисват или се чупят. Затова е нужно овързване на растението от горе до долу с подходяща връзка, но отново трябва да се отбележи - след спиране на вегетацията и понижаване на температурите, за да не се получи запарване на иглолистата и клонките във вътрешността на растението. Много е важно за тях чистенето на снега през зимата, особено за живите плетове. Понякога е нужно добро привързване на основните стъбла към оградата, за да се поддържа формата на живия плет. Примери: туя, лъжекипарис, тис и др.
5. Зазимяване на Тревни площи – зазимяването на тревните площи е много важно, за да си нямаме главоболия в началото на сезона със заболяла, изсъхнала и изгнила трева. Приключването с косенето на тревата се случва, когато заспи цялата градина и най-важното е да се аерира и изчисти тревната площ от изсъхналите части от тревата и да се натори с комбинирана тор. Височината при която тя трябва да посрещне зимата, трябва да е 5-7 см. важно е да не окосим много ниско или да я оставим много висока.
6. Зазимяване на Луковични цветя – за тях повече ще научите от Статията Луковични цветя.
 
   
 
7. Зазимяване на Водни площи и Поливни системи – обикновено това е изпразване на съоръжението, за да се предотврати замръзване и изключване на захранването.
8. Зазимяване на Парковата мебел – мебелите от тиково дърво се инпрегнират след почистване с тиково олио и се прибират на сухо до пролетта.
9. Зазимяване на саксиините растения – Растенията, като (камелия, драцена, фикус и др), които сме изнесли през топлото време навън се прибират в зимните градини и в домовете ни.
Нужно е наторяването и на храстите и дърветата с органичен или минерален. В зависимост от условията в градината се избира подходящия тор. Много важно е да съберем опадалите листа и ако е нужно да ги ползваме като мулч, а останалите да се изхвърлят. Всички отмрели едногодишни и многогодишни цветя трябва да се премахнат от градината, както и всички изсъхнали части от храстите, дърветата и тревата. 
Прегледайте за голи охлюви и гъби. Ако откриете такива използвайте подходящи препарати за премахването им от градината. В тревните площи е добре да се напръска с подходящи препарати за отстраняване на плевелите.
В общи линии това е зазимяването на една градина, но ако искате да не пропуснете нещо или сметнете, че неможе това да е всичко важно за вашата градина за зимния сезон можете да ни се доверите, ние ще направим всички тези мероприятия за вас, както и някои неописани тук бързо и качествено. Обадете ни се докато е време.

Тагове: поддръжка на градиниозеленяване

Други статии:

Зазимяване на градини
Създаване на пространство за релакс

Езика на цветята
Изграждане на Воден ефект в градината
Озеленяване на жилища
Мавританска поляна или цветна поляна
Подготовка на терена при полагане на тревен чим (зачимяване)
Подобряване на качеството на въздуха по естествен начин
Интериорно озеленяване на офиси ...
Изграждане на зелен паркинг ...
Капково напояване или капково поливане
Покривни градини
Луковични цветя
Затревяване или зачимяване ( полагане на тревен чим ) 
Японски градини - Традиционни стилове
Поддръжка на градини
Поливна система от А до Я 
Стимулиране на петте сетива в градината
Екстериорен дизайн, планиране и проектиране.
Поддръжка на градини – поддръжка на тревни площи
Затревяване
Озеленяването – дейност която все още се пренебрегва у нас
Алпинеум (Скален кът)
Поливни системи в озеленяването
Овощните дървета
Фън-Шуй