EXTERIOR
DECOR Ltd.
Landscape design

Начало >   Статии > Изграждане на Воден ефект в градината

img Изграждане на Воден ефект в градината

Важно при изграждането на един воден ефект е местоположението му в градината. Тук ще покажем чрез снимки последователно как се достига бързо и лесно до крайната цел, а именно  красив воден ефект аранжиран с камъни и растителност.
Трябва да се реши къде ще се ситуира водния ефект с оглед каква е функцията му (дали ще го съзерцаваме или просто ще слушаме шума на водата). В нашия случай по малко и от двете. Залагаме на малко корито готово за вграждане с размери 120/90/40 см. То ще бъде монтирано на място, което е подходящо за случая. Първата стъпка е изкопаването на дупка с размери близки до размера на самото корито (естествено малко по-голяма и заради по лесното нивелиране и заради, това че сме решили да аранжираме покрай него и малко камъни (някои излезли от самата дупка, а други намерени покрай самия обект). Пристъпваме към изкопаването и след час сме готови.
 
Изграждане на Воден ефект в градината Изграждане на Воден ефект в градината Изграждане на Воден ефект в градината
 
Полагаме коритото и избираме как да е обърнато към мястото от което то ще се наблюдава. И започваме първо с нивелирането на основата и трамбоването й. След това е време да сложим коритото и да започнем добре да уплътняваме с почва всички негови стени. След около час и половина сме почти готови, като добре сме нивелирали коритото. Много е важно то да е абсолютно водоравно, за да няма изненади, когато напълним водата.
 
Изграждане на Воден ефект в градината Изграждане на Воден ефект в градината Изграждане на Воден ефект в градината
 
Имаме вече монтирано корито и е време за аранжировката на камъните и растенията. Тук камъните са задължителни поради неравния терен и нуждата от нещо, което да спира свличането на земята във водната площ. Продължаваме с поставянето на камъните и доброто им укрепване в терена. Всеки камък по възможност се избира така че да не си личи, че сме го поставили изкуствено на мястото му, а да е максимално близо до естествената среда наоколо. За този малък воден ефект сме залегнали суколентни почвопокривни растения, които са ниски за да не скриват гледката към водния ефектАранжираме и растенията, които внимателно засаждаме без да нараняваме кореновата бала и най-важното поливаме обилно с вода. Почистваме коритото от почвата, която неминуемо се е събрала на дъното му и идва ред за финалните приготовления.
 
Изграждане на Воден ефект в градината Изграждане на Воден ефект в градината Изграждане на Воден ефект в градината
 
Следва да поставим помпата и осветлението за през нощта, като добре преценим и какъв ефект искаме да постигнем.  Връзваме ги към електропреносната мрежа като обикновено им залагаме ключ за включване и изключване. Важно е да се помисли за това дали искаме лампата да свети винаги, когато е включена помпата или да купим подходяща лампа със сензор, които при слаба светлина затваря кръга и светва лампата. Ние сме избрали такава лампа, която е и много икономична LED на 3W, но достатъчна като осветеност за нужния ефект във водата.  Ако не изберем такава лампа слагаме отделни ключове за нея и помпата. Кабелите, които водят от контактите до водния ефект е добре да са обезопасени, за да няма неприятни инциденти. За помпа сме избрали Aquarius Fountain Set 1500 на немската фирма OASE, която идва в комплект с три различни ефекта като разпръскване, а ние сме избрали ефект „гъба“ както се вижда на снимките. Остана само водата и...готово.
 
Изграждане на Воден ефект в градината Изграждане на Воден ефект в градината Изграждане на Воден ефект в градината
 
Вече е време за релакс и съзерцаване на нашата нова водна площ и шума на водата. Ако искате да имате и вие подобна разкошна водна площ или воден ефект в градината, двора или терасата, или където ви хрумне, можете да се свържете с нас. Ние сме готови за нула време да я изградим.
 

 Снимки на:   Поддръжка на градини, Поливни системи - от Екстериор Декор

Тагове: поддръжка на градиниозеленяванезатревяванеполагане на тревен чим,  поливни системи

Други статии:

Изграждане на Воден ефект в градината
Озеленяване на жилища
Мавританска поляна или цветна поляна
Подготовка на терена при полагане на тревен чим (зачимяване)
Подобряване на качеството на въздуха по естествен начин
Интериорно озеленяване на офиси ...
Изграждане на зелен паркинг ...
Капково напояване или капково поливане
Покривни градини
Луковични цветя
Затревяване или зачимяване ( полагане на тревен чим ) 
Японски градини - Традиционни стилове
Поддръжка на градини
Поливна система от А до Я 
Стимулиране на петте сетива в градината
Екстериорен дизайн, планиране и проектиране.
Поддръжка на градини – поддръжка на тревни площи
Затревяване
Озеленяването – дейност която все още се пренебрегва у нас
Алпинеум (Скален кът)
Поливни системи в озеленяването
Овощните дървета
Фън-Шуй