EXTERIOR
DECOR Ltd.
Landscape design

Начало >   Статии > Мавританска поляна или цветна поляна

img Мавританска поляна или цветна поляна

Наименованието Мавританска поляна идва от средните векове, когато маврите са владели днешна Испания. Мавританската поляна е за хора харесващи природните пейзажи и за къщи в битов стил. Тази поляна обикновено се изгражда от полски цветя и житни треви, като тревите са по-високи от цветята. В днешно време става все по-популярна заради естествената си красотата и екстензивната поддръжка. В градинските центрове и разсадници може да намерите различни смески за мавритански поляни, които съдържат семена на различни тревни видове и полски цветя. Рано пролетта, когато природата се събужда и околният пейзаж е все още сив и мрачен, мавританската поляна ни радва с цвят и свежест, за която мечтаем цяла зима.

Мавританска поляна или цветна поляна. Мавританска поляна или цветна поляна. Мавританска поляна или цветна поляна.

Мавританските поляни са няколко типа, в зависимост от това, какви са полските цветя.
1. Мавританска поляна от едногодишни цветя с различна багра – тези цветя могат да са на групи или разхвърляни по цялата тревна площ.
2. Мавританска поляна от едногодишни цветя в една багра – те са ниски едногодишни цветя, обикновено от видовете незабравка и агератум. Такива поляни се садят в близост до площадки, входове, сгради на по-малки петна.
3. Мавританска поляна от многогодишни полски цветя с различна багра на цъфтеж – те се явяват като най-типичните мавритански поляни и най-близки до естествената природа. Важно е добре да се комбинират с зеления фон на тревата, за да се получи и нежно мозаечно въздействие наподобяващо алпийска ливада в планината.
4. Мавританска поляна от многогодишни едноцветни полски цветя – те се изграждат от видове които след прецъфтяване запазват свежи своите листа. Подходящи видове са: флокс, аубреция, церастиум, тлъстига, звездан, зеленика, еделвайс, здравец и др. са много подходящи.

Мавританска поляна или цветна поляна.  Мавританска поляна или цветна поляна.

Изграждането на мавританските поляни започва с изравняване на терена и изчистване от камъни и отпадъци. Ако сте решили да изградите поляната си от едногодишни цветя, тя се изгражда напролет, а ако са многогодишни през есента. Има вариант да си насадите готова смеска или да си комбинирате тревна смеска с цветя по ваш избор, като някои видове се засаждат паралелно с тревата директно в почвата, а някои първо се отглеждат в оранжерия и тогава се засаждат в поляната в зависимост от биологията им. След като сте свършили със съденето, поливайте на воля две-три седмици, а след това редовно през горещите месеци. За поддръжката е важно редовното плевене и чистене на отмрели растения и цветове, подхранване с минерални торове. Косете само ако имате поляна, която цъфти рано напролет или ако цветята са на компактни групи и можете да ги заобиколите, за да не изкосите цветовете им.
Можете да се обърнете към нашит екип за съвет или изграждане на мавританска поляна, както и за доставка на подходяща смеска, минерален тор или полски цветя.

Снимки на:  Зачимяване, Озеленяване на градини, Поддръжка на градини, Поливни системи - от Екстериор Декор

Тагове: трвен чим, минерални торове, поливна система, поддръжка на градини, озеленяване, затревяване, полагане на тревен чим, зачимяване, поливни системи

Други статии:

Мавританска поляна или цветна поляна

Подготовка на терена при полагане на тревен чим (зачимяване)
Подобряване на качеството на въздуха по естествен начин
Интериорно озеленяване на офиси ...
Изграждане на зелен паркинг ...
Капково напояване или капково поливане
Покривни градини
Луковични цветя

Затревяване или зачимяване ( полагане на тревен чим )
Японски градини - Традиционни стилове
Поддръжка на градини
Поливна система от А до Я
Стимулиране на петте сетива в градината
Екстериорен дизайн, планиране и проектиране.

Поддръжка на градини – поддръжка на тревни площи
Затревяване
Озеленяването – дейност която все още се пренебрегва у нас
Алпинеум (Скален кът)
Поливни системи в озеленяването
Овощните дървета
Фън-Шуй