EXTERIOR
DECOR Ltd.
Landscape design

Начало >   Статии > Подобряване качеството на въздуха по естествен начин

img Подобряване качеството на въздуха по естествен начин

Повечето хора прекарват по-голямата част от времето си на закрито във все по-добре затворени сгради, заобиколени от синтетични материали и бои, които насищат въздуха в помещенията с вредни газове и  химикали. Тези условия на живот водят до различни видове алергии, а понякога и до астма. В действителност, качеството на въздуха в затворените помещения може да бъде до десет пъти по-лошо, отколкото на открито.
Много съвременни изследвания показват, колко са полезни някои растения при премахване на опасни химични вещества от въздуха. Доказано, е че растителността в домовете и офисите ни овлажнява въздуха и го прави много по-поносим за живот.
В тази статия имаме за цел да изброим най-полезните растения, които влияят пряко върху качеството на въздуха в затворените помещения, тоест домовете и офисите, в които прекарваме голяма част от живота си.
 
1. Палма арека (Chrysalidocarpus lutescens)
Най-добрата палма за премахване на токсините във въздуха, и за регулиране на влажността, поради което може да се гледа и в банята. Интересно е, че премахва солта от почвата. Харесва полусянка.
 
2. Рапис (Rhapis excelsа)
Раписа е много устойчив на вредители, расте бавно и премахва токсините във въздуха. Радва се на полусянка.

3. Хамедорея (Chamaedorea elegans)
Хамедореята е по-устойчива на вредители от ареката. Също така е още по-ефективена от ареката и рапсиса за премахване на химикалите от въздуха. Отлична е за сухи помещения, защото овлажнява въздуха. Радва се на полусянка.

Палма арека (Chrysalidocarpus lutescens) Рапис (Rhapis excelsа) Хамедорея (Chamaedorea elegans)

       Палма арека (Chrysalidocarpus lutescens)                                                     Рапис (Rhapis excelsа)                                                            Хамедорея (Chamaedorea elegans)

4. Фикус (Ficus elastica)
Този фикус, е известен като растение, което изисква малко светлина и може да понася по-ниски температури от споменатите по-горе. Той е особено ефективен за премахване на формалдехида от въздуха. Достига доста големи размери и отново се радва на полусенчести места в домовете и офисите ни.

5. Dracaena (Dracaena deremensis "Janet Craig")
Това растение е една от най-ефективните за премахване на трихлоретилена от въздуха, което е химично вещество излъчвано от копирните машини и подобни устройства. Радва се на полусянка.
 
6. Английски бръшлян (Hedera helix)
Английският бръшлян расте добре и във висящи кошници. Той е особено добър в премахването на формалдехид от въздуха. Расте на сянка до полусянка.

Фикус (Ficus elastica) Dracaena (Dracaena deremensis "Janet Craig") Английски бръшлян (Hedera helix)

                       Фикус (Ficus elastica)                                                    Dracaena (Dracaena deremensis "Janet Craig")                       Английски бръшлян (Hedera helix)

7. Финикова палма (Phoenix roebelenii)
Финиковата палма расте доста бавно. Тя вирее без много светлина и може да оцелее в продължение на десетилетия. Тя е много ефективна за премахване на ксилол от въздуха, който може да е наличен от лепила, подови настилки, стенни облицовки, бои и др.
 
8. Фикус aли (Ficus maclellandii ”Alii’’)
Добър за извличане на формалдехида от въздуха. Расте сравнително бързо на полусянка.

9. Бостънска папрат (Nephrolepis exaltata "Bostoniensis")
Тя е много ефективна при премахването на химикали и за овлажняване, но изисква малко повече внимание, отколкото по-горните растения. Вирее на пълна сянка и изисква висока въздушна влажност.

Финикова палма (Phoenix roebelenii) Фикус aли (Ficus maclellandii "Alii") Бостънска папрат (Nephrolepis exaltata "Bostoniensis")

            Финикова палма (Phoenix roebelenii)                                    Фикус aли (Ficus maclellandii "Alii")                           Бостънска папрат (Nephrolepis exaltata "Bostoniensis")

Спатифилум (Spathiphyllum Sp.)10. Спатифилум (Spathiphyllum Sp.)
Едно от малкото цветя, което цъфти лесно на сенчесто място. Много красиво, лесено за отглеждане и отлично за премахването на вредните химикали във въздуха ... Какво повече може да иска човек от едно растение?

Ако сте решени да отгледате едно или повече от тези чудесни растения в домовете си или на работното място, е нужно само да се свържете с нас и ние ще ви ги доставим на място и ще изберем най-подходящите съдове, в които да ги засадим, съобразявайки се с вашия бюджет и интериорен дизайн на помещенията, в които ще ги отглеждате.

 


 

 

Спатифилум (Spathiphyllum Sp.)

Снимки на Поддръжка на градини, Изграждане на градини, Интериорно озеленяванеПоливни системи - от Екстериор Декор

Тагове: външно озеленяване, интериорно озеленяване

Други статии:

Подобряване на качеството на въздуха по естествен начин.
Интериорно озеленяване на офиси ...
Изграждане на зелен паркинг ...
Капково напояване или капково поливане
Покривни градини
Луковични цветя

Затревяване или зачимяване ( полагане на тревен чим )
Японски градини - Традиционни стилове
Поддръжка на градини
Поливна система от А до Я
Стимулиране на петте сетива в градината
Екстериорен дизайн, планиране и проектиране.

Поддръжка на градини – поддръжка на тревни площи
Затревяване
Озеленяването – дейност която все още се пренебрегва у нас
Алпинеум (Скален кът)
Поливни системи в озеленяването
Овощните дървета
Фън-Шуй