EXTERIOR
DECOR Ltd.
Landscape design

Начало >   Статии > Покривни градини

img Покривни градини

Покривни градини – видове и функция
Една покривна градина може да осигури контрол на температурата и водоотичането в града. Увеличава живота на покрива и намалява шума. Тя може да служи като местообитание на различни птици и насекоми, или домашни любимци.
Покривната градина като цяло се явява предимство за една сграда. Тя охлажда помещението под него през летните горещи дни и поддържа по-високи температури през зимните месеци. Новосъздадената екосистема задържа дъждовните води и ако имаме повече озеленени покриви в града, те помагат за предотвратяването на наводнения при интензивни валежи.
Има три основни типа покривни градини, който се различават по поддръжката на растителността на покрива.Трите типа покривни градини, са:

Покривни градини  с екстензивна поддръжка
Покривни градини с екстензивна поддръжкаТова е най-лесният за поддръжка тип покривна градина, защото се използва минимален слой почвен субстрат. Тези покривни градини са леки, и са идеални за покриви на гаражи, складове и други малки разширения на дома. Въпреки че е най-лесна за поддръжка този вид покривна градина, е и с най-малка естетическа стойност, а и видовото разнообразие на растителността, които могат да растат върху него е доста ограничен. Примери за такива растения са лишеите и мъховете. Лишеите са растителни организми, които лесно могат да живеят върху повърхности като стъкло, метал и пластмаса. Мъховете са малки растения, които не изискват големи количества хранителни вещества за оцеляване, най-вече им е нужна почвена влажност за развитието им. Конструктивно тези покривни градини са най-евтини, а и не само конструктивно, а и като цена от към растителни видове. За съжаление не са много подходящи за изграждане при нашите климатични условия, поради много горещото и сухо лято. Подходящи са за по влажен климат.

Покривни градини  със среден интензитет на поддръжката
Покривни градини със среден интензитет на поддръжкатаТози тип покривни градини имат нужда от по-дълбок почвен слой, което дава възможност да се поддържа по-голямо разнообразие от растителни видове. Следователно този тип покривна градина може да бъде доста по-декоративна от първия тип. Тук се изисква по усилена конструкция, поради по голямото натоварване от почвата, растителността и водата която се задържа в субстрата. Тук растителността в най-общия случай е представена от ниски почвопокривни видиве от рода Sedum. Те са сукулентни растения, така че нямат нужда от много поливане, но все пак плевенето и разграничаването на различните видове, засилват интензитета на поддръжката. При по-големи засушавания е нужно поливане. На тези покривни градини, можете лесно да засадите диви цветя , които могат да растат без почти никаква поддръжка.

Покривни градини с интензивна поддръжка
Покривни градини с интензивна поддръжкаВ този тип покривни градини могат да се засаждат растения, като в дворна градина дървета, храсти, цветя, а също и използването на различни паркови елементи. Интензивните покривни градини изискват големи, силни конструкции, които да издържат на доста големи натоварвания. Повечето сгради не са подходящи за този вид покривна градина, но в днешно време не е трудно да се залегне в конструктивния план на сградата. Поддръжката е свързана със всички мероприятия, които извършваме и в градината на двора, като единствено е важно да се обръща по-голямо внимание на поливния режим.

Статията е публикувана в списание "Ландшафтна архитектура"
Следва продължение ...

Снимки на  Поддръжка на градини, Изграждане на градини, Интериорно озеленяванеИмпресия в картини, Покривно озеленяване - от Екстериор Декор

Тагове: oзеленяване, проектиране, поливане, вътрешно озеленяване, външно озеленяване, паркове, ландшафтна архитектура,Поддръжка на градини, oзеленяване на дворове, проектиране на градини,  изграждане на градини, тревен чим, поливна система, затревяване

Други статии:

Покривни градини
Луковични цветя
Затревяване или зачимяване ( полагане на тревен чим )
Японски градини - Традиционни стилове
Поддръжка на градини
Поливна система от А до Я
Стимулиране на петте сетива в градината
Екстериорен дизайн, планиране и проектиране.

Поддръжка на градини – поддръжка на тревни площи
Затревяване
Озеленяването – дейност която все още се пренебрегва у нас
Алпинеум (Скален кът)
Поливни системи в озеленяването
Овощните дървета
Фън-Шуй