EXTERIOR
DECOR Ltd.
Landscape design

Начало >   Статии > Затревяване или зачимяване (полагане на тревен чим)

img Затревяване или зачимяване (полагане на тревен чим)

И тук идва въпроса - зачимяване (полагане на тревен чим) или затревяване е по-добрия вариант за вашата градина? Както винаги се казва, затревяването има своите плюсове, но и минуси, както и зачимяването (полагане на тревен чим). Плюса е в цената, която е доста по-ниска отколкото при полагане на тревен чим, самата тревна смеска покълва директно на терена, което й дава възможност да се климатизира по-лесно, но и покрай нея обикновено, чрез почвата, която сме внесли или чрез насекомите и вятъра, почват да растат и различни видове плевели. Те трябва навреме да бъдат ликвидирани, защото при допускането, например на троскот (Cynodon dactylon), неговото премахване при сгъстила се трева е почти невъзможно и за премахването му е нужна системна ръчна борба (плевене), защото той не се поддава за системните хербициди, които са чудесно решение, например при глухарчето (Taraxacum officinalis) и детелината (Trifolium repens). Новата трева е доста по податлива на гъбни заболявания, но при правилна растителна защита всичко си идва на място. Зачимяването (полагане на тревен чим) е по-скъпо, но и много по ефективно. Ако ви се налага моментален ефект, то зачимяването  е вашия избор. Чима е готова за полагане трева, с която при правилно монтиране няма да имате много грижи освен задължителните - поливане, торене и от време навреме плевене, валиране и др. Ефекта е моментален, а и такава тревна площ може да се използва веднага след полагането на тревния чим. Идва момента да споменем, че при неправилно полагане, може да имате доста главоболия, а и доста отпад на самия тревен килим, което значително ще оскъпи и без друго скъпото зачимяване.
Освен самото затревяване трябва да се решат проблемите с дренажа на тревната площ, защото при лош дренаж ефекта ще е задържане на вода и последвалите от това всякакъв тип болести, а и доста „кални моменти“ в градината.
Това са фактите, вие преценете кое е по-добро или по-изгодно. И незабравяйте, за да имате добра тревна площ трябва да решите проблема с поливането й, защото без регулярно и достатъчно напояване няма да имате тревна площ, а по скоро още една причина за главоболие. Ако не сте решили още този проблем, екипа на Екстериор Декор може да ви помогне с изграждането на поливна система, или с консултация по изграждането й.

Изграждане на дренажна система Затревяване, чрез засяване на тревна смеска зачимяване (полагане на тревен чим)

         Изграждане на дренажна система                        Затревяване, чрез засяване на тревна смеска                Зачимяване (полагане на тревен чим)


Снимки на  Озеленяване на градини, Проектиране на градини, Интериорно озеленяване, Покривно озеленяване, Поддръжка на градини, Изграждане на градиниПоливни системи, Импресия в картини  - от Екстериор Декор

Тагове: oзеленяване на дворове, проектиране на градини,  изграждане на градини,  чим, тревен чим, поливна система, зачимяването, затревяване, поливането

Други статии:

Затревяване или зачимяване ( полагане на тревен чим )
Японски градини - Традиционни стилове
Поддръжка на градини
Поливна система от А до Я
Стимулиране на петте сетива в градината
Екстериорен дизайн, планиране и проектиране.

Поддръжка на градини – поддръжка на тревни площи
Затревяване
Озеленяването – дейност която все още се пренебрегва у нас
Алпинеум (Скален кът)
Поливни системи в озеленяването
Овощните дървета
Фън-Шуй