EXTERIOR
DECOR Ltd.
Landscape design

Начало >   Статии > Поливна система от А до Я

img Поливна система от А до Я

Поливна система от А до Я
Поливна система…всеки се е замислял, дали не може да смени дългите маркучи и всевъзможни разпръсквачи, които мести, за да полива всичките си растения и тревата. Тук ще ви покажем накратко, какво в най-общ вид е изграждането на една автоматизирана поливна система.
Като начало се замерва двора, ако е изграден, или ако не е се взема готовия вече ландшафтен проект, по който се изработва проект за поливната система.
След изготвянето му се оформя оферта, по която се набавят необходимите части за изграждането й. Най-общо частите са: тръби, фитинги, клапани, програматор, шахта и др.
Трябва да знаете, че идеята на една поливна система е да ви отмени от досадното поливанеполиване и пак поливане ръчноПоливната система започва да се изгражда обикновено от мястото където ще черпим вода, която ще захранва и поливната система. Водоизточника може да е кладенец, сондаж, тръбопровод. Най-най-важно е да се замери дебита и налягането на водата, които са налични, за да може правилно да се изготви проект. Обикновено се оразмерява поливната система с налягане 4 бара и дебит 3.6 м3/ч, но естествено тези показатели могат да варират и се коригират в една или друга степен с залагането на едни или други видове дюзи подходящи за конкретни условия. Избира се подходящ цолаж на тръбата, която ще захранва системата. И да започваме - Избира се място за полагане на шахтата и електромагнитните клапани отварящи системата с помощта на програматор. Хубаво е мястото на шахтата да е в близост до водоизточника на поливната система. В шахтата освен клапани се поставя филтър и кран за спиране на поливната система. След всеки клапан тръгва и отделен кръг, като в зависимост от това, колко клапани имаме, избираме и подходящ програматор. Важно е да не забравяме да си набавим и един датчик за дъжд, който да спира системата когато времето е дъждовно, а и за да ви улесни да не я спирате ръчно при всеки дъжд. И така поставяме шахтата, изкопаваме канали за полагане на тръбите и разпръсквачите. И започваме да ги полагаме, монтираме разпръсквачите и ги закопаваме. Избираме къде да монтираме програматора и какво да е захранването му. Имаме две възможности: на ток, ако имаме или на батерия, ако нямаме ток наблизо. Монтираме програматора на защитено и удобно за експлоатация място и го свързваме към клапаните чрез кабели. После монтираме датчика на незащитено от дъжд място и накрая монтираме дюзите и пробваме поливната система, дали всичко сме монтирали добре и дали няма течове някъде. Програмираме спрямо сезона програматора кога да пуска системата и кога да я спира и се наслаждаваме на спокойната й работа.
 Нашия екип е готов да откликне на всяка нужда от изграждане или поддръжка на поливна система. Ние препоръчваме изграждане на поливни системи с частите на американската фирма Rain bird.
 

Поливна система от А до Я

Филтър на поливната система

Поливна система от А до Я

Монтиране на елементите за шахтата

Поливна система от А до Я

Шахтата с монтираните клапани, филтър и кран

 

Поливна система от А до Я

Свързване на клапаните към програматора

Поливна система от А до Я

Полагане на тръбата

Поливна система от А до Я

Монтиран на тръбата разпръсквач

 

Поливна система от А до Я

Заравяне на тръбите

Поливна система от А до Я

Работеща поливна система

Поливна система от А до Я

Работеща поливна система

 

Програматор за поливна система

Датчик за дъжд

Електромагнитен клапан

 

Следва продължение ... Капково напояване или капково поливане

Снимки на Напоителни системиПоливни системи, Поддръжка на градини, Изграждане на градини - от Екстериор Декор

Тагове: проектиране на градини,  oзеленяване на дворове, изграждане на градини,  ландшафтна архитектура, напоителни системи

Други статии:

Стимулиране на петте сетива в градината
Екстериорен дизайн, планиране и проектиране.

Поддръжка на градини – поддръжка на тревни площи
Затревяване
Озеленяването – дейност която все още се пренебрегва у нас
Алпинеум (Скален кът)
Поливни системи в озеленяването
Овощните дървета
Фън-Шуй