EXTERIOR
DECOR Ltd.
Landscape design

Начало >   Статии > Поддръжка на градини – поддръжка на тревни площи

img Поддръжка на градини – поддръжка на тревни площи

Поддръжка на градиниподдръжка на тревни площи
Поддържането на тревните площи е една от най-важните предпоставки за получаването на добър тревен чим. При неправилни и недостатъчни грижи могат да се появят много проблеми и при най-прецизно създадените тревни площи. А ако имаме добра поддръжка от разреден и буренясал тревен чим той може да се превърне в плътен и свеж. Но не бива да се забравя, че това не става за една седмица. Понякога грижите са по няколко месеца дори няколко сезона преди да получим желания ефект.
Косене – чрез косенето се регулира височината на тревата. Така се осигурява по-голям достъп на светлина и въздух до възела на братене, с което се стимулира братенето. Интензивно поддържаните треви небива да се оставят по високи от 7-10 см. Интензивно поддържаните тревни площи се режат на височина 3-4 см, като основното правило е да се коси по-често и не по-ниско от 3 см. Тогава и самият чим е по-плътен и по-издръжлив на отъпкване. При всяко косене трябва да се отнема не повече от 50% от листната маса. При засушаване се коси на височина 5-7 см и по-рядко.
Тревата трябва да се коси поне един път в седмицата, да се тори всеки сезон с комбинирана тор и амониева селитра, да се аерира веднъж месечно при тежки почви, да се вертикутира два пъти на сезон. При наличие на плевели трябва да се води системна борба с тях. Обикновено се пръска със селективен хербицид или се плеви ръчно при по малки тревни площи.
Незабравяйте че никога не бива да се коси тревата на повече от 50%, като максимума е 75% и то при прерастнали тревни площи. При гъбни заболявания е нужно използването на фунгицид и азотни торове.
Една от най-важните предпоставки за добре изглеждащ тревен чим е поливането му. Без изградена поливна система в 99% от случаите имаме само проблеми, както с преполиване, така и със засушаване на тревните площи. Ако искате някаква гаранция при изграждане на тревна площ е задължително наличието на изградена и работеща поливна система.
Ремонт и почистване – това са мероприятия по възстановяване на тревната покривка, унищожена при отъпкване, измръзване и нередовно поддържане. Текущия ремонт е подсяване на оределите участъци, а основния ремонт и цялостна подмяна с изкопаване внасяне на нова почва и затревяване. При почистването се отстраняват падналите листа и отпадъци –строителни, битови отпадъци, камъни и др.
Ако имате тревна площ която желаете да бъде професионално поддържана или искате изграждане или възстановяване на такава, можете да се свържете с нашия екип - Екстериор декор ООД.
 

Поддръжка на градини – поддръжка на тревни площи - косачка Косене на тревна площ Косене

Трева Поддръжка на градини – поддръжка на тревни площи - трева Поддръжка на тревни площи

Снимки на Поддръжка на градини, Поливни системи, Изграждане на градини - от Екстериор Декор

Тагове: oзеленяване,  проектиране,  поливни системи, тревен чим,  изграждане на градини,  поддръжка градини,ландшафтна архитектура

Други статии:
Затревяване
Озеленяването – дейност която все още се пренебрегва у нас
Алпинеум (Скален кът)
Поливни системи в озеленяването
Овощните дървета
Фън-Шуй